Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Amerikai fegyverek 

 

 Colt 45 

A legjobb pisztoly a játékban (csak két pisztoly van benne). A tűzgyorsasága és a sebzése jó (egy pisztolyhoz képest). A formája hasonlít a mai 9 mm - esekre, de ezt a képen is láthatjátok. Egy tárba 7 lőszer fér. A tárat viszonylag gyorsan újra lehet tölteni.

 M1A1 Carbine  

 

Ez a karabély nem közelíti meg a Garandot, de sokkal könnyebb, ezáltal a vele való mozgás sokkal gyorsabb. A tűzgyorsasága pont megfelelő, egy puskához képest tökéletes.  A pontossága olyan mint a BAR - é, bár csak légpuska. Sebzése csak kicsit kisebb az előbb említett géppuskánál. Mindettől függetlenül nem valami jó fegyver, mert ennél sokkal jobb az M1 Garand. Egy tárba 15 lőszer fér. Bármikor újra lehet tölteni.

 M1 Garand 

A Garand a legjobb akkori puska. Ennél talán csak a KAR98k a jobb, de annak nagyon kicsi a tűzgyorsasága. Szóval ez nagyon jó kis puska. A pontossága több mint megfelelő. Az egyetlen hátránya a nagy súlya (egy puskához képest). Ebből a játékban csak annyit érzünk, hogy lassan lehet vele mozogni. Így, ha nagy sprintre készülünk, akkor elő kell venni a pisztolyt, és azzal sokkal gyorsabban tudunk futni. Ennek a remek fegyvernek a legnagyobb előnye a sebzési ereje és a pontossága mellett a hatalmas tűzgyorsasága, mely az "en-bloc" zárszerkezetnek köszönhető. Tehát ha véletlenül félrelőnénk, szinte azonnal korrigálhatunk, nem úgy, mint a többi puskánál. Egy tárba mindössze 8 lőszer fér, de csak akkor lehetséges a fegyver újratöltése, ha kilőttük az összes golyót a tárból. Ha a tár kiürült, akkor azt egy érdekes kipattanó fémes hang is jelzi.

 Springfield, mesterlövész puska 

Ez az egyetlen mesterlövész puska a játékban, ami nem olyan, hogy a puskát csak tuningolták egy távcsővel, hanem egy külön fegyvert tettek a játékba erre a célra. Nagyon kicsi a tűzgyorsasága. 400 m-ig halálosan pontos, de ha valaki is felfedez vele minket, nincs esélyünk a túlélésre. A játékban szereplő három féle mesterlövész fegyverei közül szerintem ez a legjobb, ráadásul két nemzet is használja (amerikai,  brit). 5 lőszer fér a tárba, így a csere elég sokáig tart, lévén ez egy igazi mesterlövész fegyver, és ide a golyókat egyesével lehet csak belehelyezni. A két lövés közti idő hatalmas, de ez megszokott jelenség a mesterlövész puskáknál. Ha egy támadó felfedez, akkor minden reményünk a Coltban van. Sajnos sok szerveren le van tiltva a Springfield használata, ami szerintem nagyon szomorú.

 Thompson 

Nagyon jól sikerült géppisztoly. A pontossága lehetne jobb is, de közelharcban ez nem sokat számít. Egy géppisztolyhoz képest eleget sebez. A tűzgyorsaság nagyon nagy. Ez a fegyver hozzávetőlegesen 20 m-ig halálos. Nagyon könnyű, ezáltal gyorsan lehet velük mozogni. Lehet állítani hogy teljesen automata vagy csak félautomata legyen, bár ennek a funkciónak sok hasznát nem vesszük. Egy tárba 30 lőszer fér, (valamely szerveren csak 20) természetesen bármikor újratölthetjük. A tár kilövésének pontos ideje (30 lőszer); 2,81 másodperc.

 BAR (Browning Automatic Rifle) 

Egy bikaerős csapattámogató gépkarabély, de közelharcban nem igazán jó. Nagyon pontos, és a Garandnál is gyorsabb. Ha egy géppisztolyos megtámad, akkor természetesen van esélyünk, csak nagyon kicsi. Egy Thompsonhoz képest kicsi a tűzgyorsaság, de cserébe elég nagyot sebez. A legnagyobb hátránya, hogy nagyon nagy a súlya, ezért lassan lehet ezzel a fegyverrel is közlekedni, és sokáig tart a nagyon kicsi (20 golyós) tár ürítése. Népszerű fegyver, mert pontos, és jól zoomol, amikor szemhez emeljük a szálkeresztet. Végül is ez egy géppuska, és ahhoz képest pedig jó. Tárat lehet cserélni bármikor, de elég sok időt igényel. Egy akció közbeni tárcsere 95%-ig halálos kimenettel jár. Ha puskának vesszük, akkor nagyon jó, ha géppisztolynak vesszük, akkor nagyon rossz. A tár kilövésének ideje (20 lőszer); 2,44 másodperc.

 M2 repeszgránát 

Egy kis zöld színű tojásgránát a játékban. Kicsit kisebb a sebzése mint a német megfelelőjének, de ez egy gyalogsági gránát, amit kell, azt tudja :). Kibiztosítása egyszerű, csupán csak ki kell húzni a felső szeget, és eldobni. Ha mindent jól csináltunk, akkor robban.

 Brit fegyverek 

 

 Lee-Enfield 

Az egyetlen angol puska. A pontossága elég jó, a tűzgyorsasága már nem annyira. Hasonlóképpen működik mint a KAR98k. Minden lövés után "ki kell venni" a töltényhüvelyt (tehát nem automata a hüvelykidobás), ami azért nagyon lelassítja a tűzgyorsaságát. Az újratölthetősége érdekes, mert ugye (2x5)=10 golyó fér egy tárba, és ha mondjuk csak 6 van a tárban, akkor nem tudjuk újratölteni, de ha csak 4 van, akkor ennek nincs akadálya, maximum annyi, hogy csak (4+5)=9 golyó lesz a tárban.

A puskákhoz persze idesorolhatnánk az M1A1 Carbine - t is és az M1 Garandot is, de ezt az amerikai fegyvereknél már említettük!

 Sten 

A híres Sten. A Brennél sokkal rosszabb a sebzése és a pontossága is, de az egyik legkönnyebb fegyver a játékban,  ezáltal gyorsabban lehet vele közlekedni. Ez nagy előny, gyors és magabiztos támadóknak való. Egy különlegessége van, az is csak annyi, hogy a bal oldalán van a tár, ami 90°-os szöget zár be a markolattal, ráadásul az egyik kézzel a tárat fogjuk. Ha ezzel valakit messziről eltalálunk, akkor nagy szerencsénk van. Egy tárba 32 golyó fér, amit bármikor újratölthetünk. A tár kilövésének ideje (32 golyó); 3,43 másodperc.

 Bren LMG 

Remek géppuskát tisztelhetünk a Brenben. A BAR-t nagyon lekörözi a közelharcban, a pontosságban pedig közel hasonlók. A tűzgyorsasága közepes, de ez majdnem minden géppuskára jellemző. Súlya elég nagy, de hát ez is géppuska. Nagyon lassan lehet vele közlekedni, de cserébe kapunk egy-két jól sebző golyót. A tár az a fegyver felső részén van, de ezt a képen is láthatjátok. Egy tárba 30 golyó fér, és ezeket bármikor feltölthetjük. Bár azért a tárcsere lehetne kicsit gyorsabb is, de a BAR-nál még így is jobb. Az egyetlen nagy negatívuma, hogy a játékban rengeteget kitakar a fegyver tárja a látómezőnkből. A tár kilövésének ideje (30 golyó); 4,02 másodperc.

 MK1 repeszgránát 

Az MK2-es repeszgránát régebbi változata egy, fa külsejű tojásgránát. Ismét egy gyalogsági gránát, de azért a 2-es verzió sokkal jobb. Ha lehetőségünk lesz akkor váltsunk egy nyeles gránátra.

 Orosz fegyverek 

 

 Mosin-Nagant 

Az egyetlen orosz puska. Viszonylag pontos, bár a puskák között átlagosnak számít. Ha vállhoz emeljük, nem könnyű vele célozni. Egy kis kör a célkereszt, melyben egy függőleges vonal van. A sebzése épphogy csak meghaladja az M1 Carbine-ét. Ha valaki ráérez, akkor az ne tegye le. Egy tárba 5 lőszer fér, a tűzgyorsasága átlagos a puskák között. Nincs vetélytársa az oroszoknál, mivel csak ezt az egy puskát választhatjuk, de pl. a KAR98k sokkal nagyobbat sebez.

 Mosin-Nagant, mesterlövész puska 

A Mosin-Nagant puska távcsővel  szerelt változata. A pontossága az alapfegyvernél valamivel nagyobb, de nem sokkal. Kicsit leapadt a tűzgyorsaság, cserébe nőtt a sebzés értéke. Csak egy szkópot tettek rá, de mégis sokkal lassabban lehet vele haladni mint a szimpla Mosin-Naganttal. A legtöbb magyar szerveren tiltva vagy korlátozva van a használata.

 PPSH-41 

Közelharcra a  legjobb a fegyver. Minden támadó valóra vált álma. Pontossága és ereje csupán átlagos, de 71 lőszer fér egy dobtárba, ami nagyon nagy előny. Ismétlési sebessége több mint jó. A fegyver viszonylag könnyű, így gyorsan lehet vele futni. Egy KAR98k-val társítva jó transzporter a "Terminátor üzemmódba".  Mindenben jó, kivéve a pontosságát. Egyszerre Sten és MG42. Pontatlan, de ugyanakkor a tára hatalmas, ezt ráadásul bármikor cserélhetjük. Jó választás ez a fegyver. Tár kilövésének ideje (71 lőszer); 5,84 másodperc.

 RGD-33 gránát 

Az orosz fél gránátja. A sebzése kicsit nagyobb mint a nyugati megfelelőjeinél. Úgy tűnik nyugaton a tojás-, keleten a pedig a nyeles gránát a menő. Az MK szériánál jobb, de még mindig nem az igazi.

 Német fegyverek 

 

 Luger 

Jelen pisztoly sok filmben jutott már szerephez. A közhiedelemmel ellentétben nem csak a tisztek kézifegyvere volt, hanem az átlagos közkatonáké is. Remek kivitelezésű fegyver. Nyugati vetélytársával szemben ennek a tárjában 8 lőszer foglal helyet, amit természetesen bármikor újratölthetünk.

 KAR98K 

Gondolom sokan láttátok már ezt a puskát, de én inkább a KILLCAM felirat alatt. Nagyon jó fegyver. Minden stimmel, csak a tűzgyorsasága nagyon alacsony. Itt is a töltényhüvelyt minden lövés után úgy kell kieszkábálni a fegyverből (nem automata). Ez a legnagyobb hátránya. Ez a fegyver kis túlzással egy majdem mesterlövész puska. Nagyon pontos, és amikor szemhez emeljük ráadásul még a zoom effekt is nagy. Tehát halálosan pontos, nagyon nagyot sebez, csak az a tűzgyorsaság. Ezért van egy szinten a Garanddal. Mert a Garand-is majdnem ilyen, csak KICSIVEL pontatlanabb, és ugyanakkorát sebez. A Garand tűzgyorsasága viszont sokkal nagyobb. Aki nagyon profi, az 10 esetből 9-szer simán leszed egy rátámadó géppisztolyost a KAR98k-val.

 KAR98K mesterlövész puska 

A KAR98K távcsővel megspékelt darabja, mely természetesen egy alap mesterlövész puska tulajdonságaival van felruházva. Nagyon pontos, könnyű, de a játékban mégis lassabban lehet vele mozogni mint a szimpla darabbal. De több mint egy szkópnyival  lassabban az alapmodellnél. Gondolom ez is a fegyverek kiegyensúlyozása érdekében alakították így. Az ismétlési sebesség is kárát szenvedte ennek.

 MP40 (Maschinepistone 40)  

Híres géppisztolyunk a háború elején nagyon elterjedt volt. Hasonló a Thompsonhoz, de annál pontosabb. A súlya elég kicsi, ezáltal gyorsan lehet vele mozogni. Tűzgyorsasága magas, de közelharcban mégis alulmarad a Thomsonhoz képest. Egy tárba 32 golyó fér. A tárcsere zökkenőmentes, és gyors. Nem rossz fegyver, de mégsem használják túl sokan, mert az MP44-es géppuskának jobb az össztulajdonsága. Sokkal pontosabb és sokkal nagyobbat sebez, viszont sokkal nehezebb. Ha könnyű lenne az MP44, akkor egyáltalán nem használnának MP40-et, ami kicsi, könnyű, pontossága és sebzési értéke. A tár kilövési ideje (32 golyónál); 3,95 másodperc.

 MP44 (Sturmgewehr 44) 

Nagyon jó fegyver. A BAR-nál sokkal jobb, de a Brennél is, csak nem sokkal. Halálosan pontos, és a tűzgyorsasága is elég nagy. A PPSH egyetlen ellenfele. Sajnos hatalmas hátránya az iszonyú nagy súlya, de hatalmas előnye pedig a pontossága. Egy tárba 30 lőszer fér, a tárcsere sebessége átlagos, és bármikor újra lehet tölteni (kivéve ha tele van). A tár kilövési ideje (30 lőszernél); 3,67 másodperc.

 FG42, ejtőernyős puska  

Alapból nem lehet választani, de gondolom kitaláljátok miért. Mert ez egy géppisztoly, de rádobtak egy távcsövet is, szóval nagyon erős fegyver lett volna, ezért csak egy két szerveren fut. 15 golyó fér egy tárba, a tűzgyorsasága olyan mint egy géppisztolyé, a sebzése pedig mint egy géppuskáé és a szkópot használva is lehet sorozatot lőni - persze nem érdemes. Iszonyú nagyot rúg, szóval egy nagy sorozat leadása pazarlás. Leginkább egy szkópos géppisztolyként lehetne beazonosítani.

 MG42 

Fedezésre, tisztogatásra nincs ennél jobb fegyver. Telepített géppuska, a játékban nem kell újratölteni, és a tűzgyorsasága és ereje ugyancsak hatalmas. Ha valaki rosszul áll multiban, és van egy kis szerencséje, akkor vegyen kézbe egy ilyen fegyvert, és csak kaszáljon arra ami csak mozog, és ha szerencséje van, akkor ellent lőtt le, és nem honfitársat. Ja, majdnem elfelejtettem, halálosan pontos.

 Panzerfust (páncélököl) 

Főleg egyjátékos hadjáratban előforduló páncéltörő fegyver. Ha jól célzunk vele, akkor még egy lövéssel hatástalaníthatunk egy Tankot. SP-ben egyszerre csak egy lehet nálunk, de multiban korlátozás nélkül akár 100 db-is (már ha találunk olyan szervert, ahol nincs letiltva), de nem igazán hasznos és nem is túlzottan favorizált a többjátékos módban.

Összesítés (gépfegyverek):

Fegyver neve
Ismétlési sebesség (lövedék/másodperc)
Ismétlési sebesség (lövedék/perc)
PPSh-41
12
720
Thompson
11
660
Sten Mark 2
9
540
MP 40
8
480
MP 44
8
480
BAR
8
480
Bren
7
420